Acteur

Foto: Egbring Photography

Bas (1990) is een actieve en enthousiaste theatermaker die werkt vanuit muziek- en fysiektheater. Hij begint vaak met het zoeken van bijpassende muziek op Spotify of YouTube en dan start hij met het beeld uitvergroten en dan weer terug naar de kern en de eventuele tekst. Fysiek en muziek staan in zijn voorstellingen altijd centraal.

De fysieke handelingen gaan bij de voorbereidingen voor een voorstelling altijd voorop. Als speler moet je weten wat je met je lijf doet. Als je je lijf aan het werk zet, gaat de tekst vanzelf leven. Dat scheelt een hoop tijd aan tekstbehandeling. Het zitten op een stoel kan je extreem maken om het vervolgens terug te brengen en de tekst te doen. Het resultaat volgt bijna vanzelf.

Om de openheid en authenticiteit te bereiken, traint Bas met zijn acteurs op fysiek bewustzijn en samenspel d.m.v. groepstrainingen, contactimprovisatie en krachttraining.

De energie en het verhaal kan ook uit het publiek gehaald worden. Door het publiek te spiegelen en in te spelen op wat er in de zaal of op straat gebeurt, kan er zo een avondvullende, geïmproviseerde voorstelling uitkomen. De mensen en de maatschappij staan altijd centraal. Bas kopt alleen maar ballen in het doel, het publiek geeft ze aan. Hier komt krachtig, grappig en interessant (straat)theater uit. Een vorm van clownerie.

Uren spendeert hij op Spotify en Youtube opzoek naar de juiste muziek. Dat ene nummer die precies past in de context van het verhaal. Muziek kan alles: enkel aanvullen of een heel verhaal vertellen. Met of zonder zang, een orkest of akoestisch, bekend of onbekend. De wereld van muziek is zo groot, dat er altijd muziek te vinden valt voor dat ene moment in die ene voorstelling.

Op 28 mei jl. is Bas afgestudeerd als acteur aan Theaterschool De Trap, Amsterdam.

Bas staat ingeschreven bij Kemna Casting, Moeder Anne Casting, Groen Casting, Dutch Casting Agency, Lukkien Casting Oi Mundo Casting.

Close